Τα βραβεία «Ευκράντη» διοργανώνονται κάθε χρόνο από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη της ΕΝΟΕ και του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη και απονεμήθηκαν στις 18 Μαϊου 2016, στην ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.
Η ομάδα των «Ναυτικών Χρονικών», θέλοντας να τιμήσει μια γυναίκα- σύμβολο, η οποία εν ζωή είχε λάβει το βραβείο Ευκράντη, αποφάσισε να θεσπίσει ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της το ειδικό Βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη». Για το λόγο αυτόν συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή κρίσης από:
– Τα «Ναυτικά Χρονικά»: Ηλία Μπίσια, δικηγόρο, διευθυντή των «Ναυτικών Χρονικών», Λίζα Μαρέλου, αρχισυντάκτρια των «Ναυτικών Χρονικών», και Θάνο Πάλλη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ακαδημαϊκό υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας «Επιλέγω Ναυτιλία».
– Τα μέλη της οικογένειας της Μαριλένας Λασκαρίδη: Σουζάνα Λασκαρίδη, Κατερίνα Λασκαρίδη και Ιωάννα Αλεξάκη.
– Τους στενούς συνεργάτες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη: Καλή Κυπαρίσση και Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν.
Στην τελική συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στις 30 Μαρτίου 2016, αποφασίστηκε ομόφωνα το Βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» να δοθεί στον εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τάσο Ζιάσκα.
Ο κ. Τάσος Ζιάσκας είναι αναπληρωτής δάσκαλος και επέλεξε ο ίδιος την τοποθέτησή του στο μονοθέσιο σχολείο των Αρκιών. Σε αυτό το νησάκι του νοτιοανατολικού Αιγαίου των 25 κατοίκων το χειμώνα, διδάσκει τους δύο μοναδικούς μαθητές τηρώντας κατά γράμμα τις υποχρεώσεις του λειτουργού. Παρελαύνει με τα δύο παιδιά του στις ιστορικές επετείους στα σοκάκια του νησιού, τιμάει τους τρεις ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, και έχει σπίτι του το σχολείο.
Είμαστε σίγουροι ότι αυτόν τον άνθρωπο θα βράβευε η Μαριλένα Λασκαρίδη, η οποία ως έργο ζωής είχε την υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Προγράμματα εστιασμένα στην ελληνική γλώσσα, τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ναυτικής παράδοσης και ιστορίας, τα οποία κατά την περίοδο 2008-2012 διήνυσαν 23.000 χιλιόμετρα σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας και απευθύνθηκαν σε 20.000 μαθητές.
Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής