Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς
To βραβείο κοινωνικής προσφοράς από ναυτιλιακή προσωπικότητα ή φορέα – υποψήφιοι για το οποίο μπορεί να είναι άτομο ή ίδρυμα το οποίο έχει συνδέσει την κοινωνική προσφορά του με τη ναυτιλία κατά οιονδήποτε τρόπο – απονεμήθηκε για το 2015, στο Greek Orthodox Charity Organization, μία οργάνωση γυναικών της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, με έντονη κοινωνική προσφορά.
H σημασία και ο ρόλος των γυναικών -συζύγων και θυγατέρων- στις ελληνικές ναυτιλιακές πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό και δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή από τους μελετητές της νεότερης ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας. Με τη φετινή απονομή του βραβείου Ευκράντη στο φορέα με σημαντική κοινωνική δράση, η κριτική επιτροπή δεν τιμά μόνο μια σπουδαία οργάνωση γυναικών στο Λονδίνο. Τιμά επίσης την Ελληνίδα σύζυγο που υποστήριξε αθόρυβα, με συνέπεια και μεθοδικότητα, τον Έλληνα ναυτιλιακό επιχειρηματία του εξωτερικού και την κοινωνική δράση της μεγαλύτερης ναυτιλιακής κοινότητας εκτός Ελλάδος.
Το Greek Orthodox Charity Organization ιδρύθηκε το 1966 από κυρίες της ελληνικής κοινότητας στο Λονδίνο, για να παρέχει ηθική και οικονομική στήριξη σε ελληνικής καταγωγής ασθενείς και στις οικογένειές τους, οι οποίοι αναζητούσαν ιατρική περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οργάνωση αναλαμβάνει εδώ και 50 χρόνια όλες τις ιατρικές αμοιβές, τα έξοδα διαμονής τους, αλλά και την πρόσληψη μεταφραστή. Αν και τα μέλη και οι συμμετέχουσες στην οργάνωση δεν προέρχονταν αποκλειστικά και μόνο από τη ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου, η μεγάλη, αν όχι η συντριπτική, πλειονότητα των μελών του ∆.Σ. καταγόταν σχεδόν πάντα από τις σημαντικές αλλά και τις παραδοσιακές ναυτιλιακές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στα μέσα του περασμένου αιώνα στο City.
Πρόεδροι και αρωγοί του εξαιρετικού έργου ανέλαβαν ιδιαίτερα αγαπητές και εξέχουσες προσωπικότητες της ναυτιλιακής οικογένειας: η Katie Λεντάκης, η Σοφία Λαιμού, η Μαρία Κουλουκου- ντή, η Χρυσάνθη Πατέρα, η Κούλα Ανδρεάδη, η Μαρίκα Λαιμού, η Νίνα Xαγιαλίδη κ.ά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τα μέλη του GOCO συνόδευαν τους ασθενείς στα νοσοκομεία, τους έδιναν δύναμη, κουράγιο και ελπίδα. Σε πολλές περιπτώσεις οι κυρίες του GOCO φιλοξενούσαν τους -μέχρι τότε αγνώστους- ασθενείς και στις οικίες τους προκειμένου να αναρρώσουν και να επιστρέψουν στην πατρίδα. H αρωγή στον συνάνθρωπο δεν ήταν μόνο οικονομική ή υλική, όσο και ηθική και πνευματική. Τα τελευταία τρία χρόνια, το GOCO έχει καθιερώσει στη μνήμη του Μηνά Κουλουκουντή ένα ειδικό ταμείο αρωγής για να υποστηρίζει Έλληνες φοιτητές Ιατρικής αναλαμβάνοντας τα δίδακτρα μετεκπαίδευσής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων συστηματικής και πολύτιμης δράσης, τιμάμε τη σημαντική προσφορά των Ελληνίδων στη μεγάλη ναυτιλιακή πρωτεύουσα της Βρετανίας.
Ηλίας Γ. Μπίσιας
∆ιευθυντής «Ν.Χ.»